Hívjon most: +36 30 913 0356
Nyomtatás

Tranzakcióanalízis programok 2013

A képre kattintva indíthatja el 2013 szeptemberétől induló tranzakcióanalitikus képzési programjainkkal kapcsolatos tájékoztató füzetünket! Ha meg szeretné osztani ismerőseivel, kérjük posztolja facebook oldalán!

Nyomtatás

A perfekcionizmus csapdái

perfekcionizmus, teljesítménymotíváció

A perfekcionisták mély és alapvető vágya, hogy mindenben a lehető legjobbak legyenek. Egyetlen apró hibát sem engednek meg maguknak, mindig ugrásra készen figyelik és keresik a magukban és másokban rejlő tökéletlenségeket. Mereven gondolkodnak, állandóan figyelik a normáktól, szabályoktól való eltéréseket.

A perfekcionizmus nem azonos azzal, hogyha a magas minőségre törekszünk. Azok, akik egészséges mértékben akarnak magas teljesítményeket elérni, általában élvezik, hogy a munkájukkal, tevékenységükkel magas elvárásoknak felelnek meg. A perfekcionisták teljesítménymotívációja mögött viszont belső bizonytalanság rejtőzik, félelem az elutasítástól, megszégyenüléstől, vagy mások rosszallásától. A magasan teljesítőt belső hajtóerő, a perfekcionistát pedig külső tényezők mozgatják.

Nyomtatás

Tinédzsernevelés kevesebb stresszel

tinédszer nevelés stressz a szülőnek is

Hogyan kommunikáljunk?

Bár a kamaszoknak szükségük van, hogy leváljanak a szülőkről, szükségük van arra a tudatra is, hogy mindig elérhető az otthon és a család biztonsága. Ha a kommunikációs csatornák bezáródnak, nem lesznek képesek az un. "érzelmi túlélésre", ilyenkor támogatásra és külső megerősítésre van szükségük. Kedves Szülőtársak, nézzük meg, hogy milyen módon tarthatók fenn ezek a kommunikációs csatornák:

  1. Figyeljünk oda az apróságoknak tűnő dolgokra is! Ha jó hallgatóságnak bizonyulunk, gyermekünk is szívesebben fog beszélgetni velünk!
  2. Ha beszél hozzánk tinédzser gyermekünk, figyeljünk rá, és ne csináljunk semmi mást!
  3. Ha nem tudunk rá figyelni, magyarázzuk el miért! Kérjük meg, hogy beszéljünk egy későbbi, de előre meghatározott időpontban!
  4. Tegyünk föl tisztázó kérdéseket úgy, hogy ne kritizáljunk! Ha ezt gyermekünk kritikusnak érzi, hagyjunk föl a kérdezősködéssel!
  5. Számítsunk arra, hogy kamasz gyerekünk gyakran fogja változtatni az álláspontját. Ne hegyezzük ki az ellentmondásokat!
  6. Fejezzünk ki figyelmet és lelkesedést gyerekünk tevékenységei iránt!
  7. Fogadjuk el véleményét még akkor is, ha nem értünk vele egyet!

Hogyan kerülhetők el a problémás (magas rizikójú) viselkedések?

Minden szülő félelme, hogy kamasz gyermekük olyan problémás tevékenységekbe bocsátkozik, mint pl. az ivás, dohányzás és a

Hírlevélre feliratkozás

Adja meg nekünk az e-mail címét, és kapcsolatban marad velünk