Hívjon most: +36 30 913 0356

Tranzakcióanalízis

Nyomtatás

Bevezetés a tranzakcióanalízisbe

A tranzakcióanalízis átfogó pszichoterápiás elmélet és személyiség-modell

Az elméletet Eric Berne (1910-1970) dolgozta ki az 1950-es évek végén. A TA-t többek között az teszi vonzóvá, hogy széles körben alkalmazható: pszichoterápiás, tanácsadói, oktatási/nevelési, konzultációs és menedzsment tréning környezetben is. A „tranzakcióanalízis” szó egy általános szakkifejezés, ezért kisbetűvel írjuk. 

A tranzakcióanalízist tanulók egy vagy több alkalmazási területre is specializálódhatnak: ezek a  Tanácsadás, Oktatás/Nevelés, Szervezetfejlesztés és Pszichoterápia.  A nemzetközi szervezetek azonban csak saját képzési rendszerükben akkreditált képzők óráit fogadják el a képzési rendszerben, ami azt jelenti, hogy a képzőnek TA101 instruktori, PTSTA vagy TSTA szintű TA szakembernek kell lennie. 

A TA tréning egy professzionális szakmai képzés. A minősítések megszerzéséhez meghatározott követelményeknek kell eleget

Nyomtatás

A tranzakcióanalízis képzési területei

A tranzakcióanalízis képzési területei és a megszerezhető kompetenciák

A tranzakcióanalízis elméletét és gyakorlatát négy területen használják – ezeket alkalmazási területeknek nevezzük. A hallgatók képzésüket az egyik alkalmazási területen belül kezdik meg, és ebben szereznek bizonyítványt is.

A négy alkalmazási terület: Tanácsadás, Oktatás/Nevelés, Szervezet és Pszichoterápia.

Nyomtatás

A tranzakcióanalízis képzési rendszere

Csak Oktató Tranzakcióanalitikusok, Oktató és Szupervízor Tranzakcióanalitikusok, vagy Provizórikus Oktató és Szupervízor Tranzakcióanalitikusok nyújthatnak akkreditált TA képzést.

  1. Alkalmazási területek. A tranzakcióanalízisben az alábbi négy alkalmazási területet különböztetjük meg:
    • Pszichoterápia
    • Oktatás/Nevelés
    • Szervezet
    • Tanácsadás

A hallgató egyezséget köt az alkalmazási területről a Szponzorával – aki egy olyan TSTA vagy PTSTA, akinek a hallgatóval Képzési szerződése van.

  1. Képzési alkalmasság. A képzésben és a tranzakcióanalitikus képesítés megszerzése iránt érdeklődők keressék fel a helyi vagy nemzeti szervezetet, és győződjenek meg képzési alkalmasságukról. Az előfeltételekről általánosságban:

Hírlevélre feliratkozás

Adja meg nekünk az e-mail címét, és kapcsolatban marad velünk