Hívjon most: +36 30 913 0356
Nyomtatás

Bevezetés a tranzakcióanalízisbe

A tranzakcióanalízis átfogó pszichoterápiás elmélet és személyiség-modell

Az elméletet Eric Berne (1910-1970) dolgozta ki az 1950-es évek végén. A TA-t többek között az teszi vonzóvá, hogy széles körben alkalmazható: pszichoterápiás, tanácsadói, oktatási/nevelési, konzultációs és menedzsment tréning környezetben is. A „tranzakcióanalízis” szó egy általános szakkifejezés, ezért kisbetűvel írjuk. 

A tranzakcióanalízist tanulók egy vagy több alkalmazási területre is specializálódhatnak: ezek a  Tanácsadás, Oktatás/Nevelés, Szervezetfejlesztés és Pszichoterápia.  A nemzetközi szervezetek azonban csak saját képzési rendszerükben akkreditált képzők óráit fogadják el a képzési rendszerben, ami azt jelenti, hogy a képzőnek TA101 instruktori, PTSTA vagy TSTA szintű TA szakembernek kell lennie. 

A TA tréning egy professzionális szakmai képzés. A minősítések megszerzéséhez meghatározott követelményeknek kell eleget

tennünk, így meghatározott óraszámú képzésben, szupervízióban és szakmai munkában kell részt vennünk, valamint a vizsgákat sikerrel teljesítenünk. Ha valaki úgy vesz részt egy képzésben, hogy nem kíván abból a későbbiek során vizsgát tenni, látogatott órái száma További Szakmai Fejlődési óraként könyvelhető el. 

A TA képzésnek része a személyes és szakmai kompetencia megszerzése is. A Tranzakcióanalitikus minősítés teljes körű jogosítványt nyújt a tranzakcióanalitikusként való működéshez, természetesen az ország törvényi korlátozásainak figyelembe vételével.

Néhány európai országban elismerik és hivatalosan vagy félhivatalosan szabályozzák a pszichoterápiás és/vagy a tanácsadói tevékenységet. Tehát a hallgatónak meg kell felelnie bizonyos nemzeti követelményeknek ahhoz, hogy megszerezze képesítését. Ezenkívül a TA képzési követelményeinek is eleget kell tennie ahhoz, hogy országában elfogadott gyakorló szakemberré váljon. A TA nemzeti szervezetei ismerik a nemzeti követelményeket. A hallgató és Szponzora is ismerkedjenek meg ezekkel.

 A tranzakcióanalitikus minősítések vagy fokozatok:

A Képesített Tranzakcióanalitikus vagyis a CTA-k az alábbi minősítésekkel rendelkezhet:

  • Képesített Tranzakcióanalitikus Tanácsadás területén: CTA(C)
  • Képesített Tranzakcióanalitikus Oktatás/Nevelés területén CTA(E)
  • Képesített Tranzakcióanalitikus Szervezeti területen: CTA(O)
  • Képesített Tranzakcióanalitikus Pszichoterápia területén CTA(P)

 

Azok a Képesített Tranzakcióanalitikusok, akik képesítést szereztek a tranzakcióanalízis oktatására és/vagy szupervíziójára, vagy ilyen képzésben vannak, a következő minősítésekkel rendelkezhetnek:

  • Oktató és/vagy Szupervízor Tranzakcióanalitikus vagyis TSTA
  • Provizórikus Oktató és/vagy Szupervízor Tranzakcióanalitikus vagyis PTSTA

Az alkalmazási területet ebben az esetben is meghatározott, bár a képzés és szupervízió folyamatában vannak átfedések.

forrás: http://www.eatanews.org/examinations/training-manuals-and-supplements/

Hírlevélre feliratkozás

Adja meg nekünk az e-mail címét, és kapcsolatban marad velünk