Hívjon most: +36 30 913 0356
Nyomtatás

A perfekcionizmus csapdái

perfekcionizmus, teljesítménymotíváció

A perfekcionisták mély és alapvető vágya, hogy mindenben a lehető legjobbak legyenek. Egyetlen apró hibát sem engednek meg maguknak, mindig ugrásra készen figyelik és keresik a magukban és másokban rejlő tökéletlenségeket. Mereven gondolkodnak, állandóan figyelik a normáktól, szabályoktól való eltéréseket.

A perfekcionizmus nem azonos azzal, hogyha a magas minőségre törekszünk. Azok, akik egészséges mértékben akarnak magas teljesítményeket elérni, általában élvezik, hogy a munkájukkal, tevékenységükkel magas elvárásoknak felelnek meg. A perfekcionisták teljesítménymotívációja mögött viszont belső bizonytalanság rejtőzik, félelem az elutasítástól, megszégyenüléstől, vagy mások rosszallásától. A magasan teljesítőt belső hajtóerő, a perfekcionistát pedig külső tényezők mozgatják.

 

Okok és ismertetőjelek

A kudarctól és elutasítástól való félelem. A perfekcionista azt hiszi, ha nem tökéletes minden pillanatban, majd elutasítják, vagy kudarcot fog vallani. Így lebénul, és nem lesz képes a dolgokat megcsinálni és befejezni.

A sikertől való félelem. A perfekcionista azt hiszi, hogy meg kell őriznie a sikerességét abban, amit csinál. Ez könnyen súlyos teherré válik – hiszen kinek van kedve és energiája a nap minden percében egy ilyen magas szinten teljesíteni?

Alacsony önbecsülés. A perfekcionistát hajlamos félrevezetni saját és mások igényeivel kapcsolatban a szeretet- és elfogadás iránti szükséglete. Ez megnehezíti, sőt lehetetlenné teheti, hogy másokkal egészséges kapcsolata legyen.

Fekete-fehér-gondolkodás. A perfekcionisták legtöbb tapasztalatukat jónak vagy rossznak, tökéletesnek vagy tökéletlennek értékelik. Ezek közt nincs átmenet. Azt gondolják, minden egyes alkalommal hibátlan munkát vagy kiemelkedő teljesítményt kell produkálniuk. Az a hiedelmük, hogyha valamit nem lehet maradéktalanul tökéletesen elvégezni, akkor nem is éri megcsinálni.

Szélsőséges determináltság. A perfekcionistáknak eltökélt szándékuk, hogy a siker érdekében minden akadályt leküzdjenek. Ez igaz a magas teljesítményért törekvőkre is, de a perfekcionisták csakis fáradozásaik eredményére koncentrálnak. Nem képesek élvezni a cselekvést magát. A cél elérése utáni megtörhetetlen hajsza végül lejtmenetté válik, mert a hajsza gyakori következménye nyomasztó szorongás, így szabotálják saját maguk önnön hősies erőfeszítésüket.

A perfekcionizmus ára

Az ár, amit a perfekcionizmusért fizetünk nagyobb, mint a haszon, melyet kapunk. Szorongás okozta bénultság lehet az eredmény, és olyan merevség alakulhat ki, amelyhez már a személy maga is nehezen tud alkalmazkodni. Ellentmondásos stílus lehet az eredmény: magas produktívitástól a teljesen nonproduktivitásig.

A fizetendő árra példák lehetnek a következők:

Alacsony önértékelés. Mint ahogy az alacsony önértékelés a perfekcionista viselkedés jellemzője, végső soron annak eredményévé is válik. Mivel a perfekcionista sosem érzi saját magát vagy teljesítményét elég jónak, gyakran vesztesként vagy kudarcra ítéltként tekint önmagára.

Negativizmus. Mivel a perfekcionista meg van győződve arról, hogy legtöbb célját lehetetlenség (tökéletesen) elérnie, könnyen fejleszt ki negatív attitűdöt.

Depresszió. A perekcionisták gyakran kedvetlenné válnak vagy depressziósnak érzik magukat, mert bár hajtja őket a perfekcionizmus utáni vágy, tudják, hogy ezt az ideát lehetetlen elérniük.

Bűntudat. A perfekcionisták valójában nem bíznak abban, hogy jól csinálják a dolgokat. Ezért gyakran éreznek szégyent és bűntudatot.

Rigiditás. Mivel a perfekcionisták szükséglete az, hogy minden tökéletes legyen, hajlamosak rugalmatlanná válni, spontaneitásuk pedig elsorvadhat.

Motivációhiány. Olyan ember, aki mindig tökéletességet akar, igen gyakran nem próbál más viselkedést vagy új készségeket tanulni, mert úgy gondolja, hogy nem fogja tudni azokat elég jól csinálni. Máskor ugyan hozzákezd új dolgokhoz, azonban korán feladja abbéli félelme miatt, hogy új céljait nem fogja eléri.

Bénultság. Mivel a perfekcionisták intenzív szorongásának tárgya a kudarctól való félelem, néha megbénulnak. Azok az írók például, akik ihlethiányban szenvednek, a "perfekcionista bénultság" tökéletes példái.

Kényszeres gondolatok. Ha valakinek egy állandó rendre vagy struktúrára van szüksége az életében, gondolkodása túlságosan is beszűkülhet a részletekre és a szabályokra.

Kényszeres viselkedés. A perfekcionista, aki vesztesnek vagy kudarcra ítéltnek érzi magát, alkohollal, drogokkal, vásárlással, szexszel, szerencsejátékokkal vagy más, nagykockázatú viselkedéssel próbálhatja "kezelni" magát.

Étkezési zavarok. Több kutatás is bebizonyította, hogy az étkezési zavarokkal küzdő emberek egyik központi témája a perfekcionizmus.

 A perfekcionizmus versus magasan teljesítő

 Az emberek általában akkor teljesítenek magas szinten, ha arra törekszenek, hogy a lehető legjobban csinálják azt, amit csinálnak. A magasan teljesítők, jobbak akarnak lenni, és nagy dolgokat szeretnének elérni, ugyanúgy, mint a perfekcionisták. A perfekcionistákkal ellentétben azonban a magasan teljesítő személyek elfogadják azt a tényt, hogy hibázni és a kockáztatni emberi dolog, a cél eléréséhez vezető úthoz tartozó emberi gyarlóság.

Magasan teljesítők, akik érzelmileg egészségesek

Anélkül is lehet magasan teljesíteni, hogy perfekcionistává váljunk. Azokra a magasan teljesítőkre, akik jól érzik magukat, és érzelmileg is egészségesek maradnak, az alábbi viselkedések jellemzőek:

•  Követelményeket állítanak fel, melyek bár magasak, de elérhetők.

•  Nemcsak a végeredményt, de az ahhoz vezető utat is élvezik.

•  Gyorsan talpra állnak a csalódásaikból.

•  Nem gátolja őket szorongás vagy a kudarctól való félelem.

•  A hibázást a fejlődés és tanulás lehetőségeinek tekintik.

•  A konstruktív visszajelzésekre pozitívan reagálnak.

Ha tudatosodnak azok a viselkedések, amelyek a perfekcionizmus felé visznek bennünket, akkor lehetőségünk nyílik arra is, hogy változtassunk. A következő cikkben néhány tippet fogok adni az újrakezdéshez. Addig is gondolja végig, hogy Ön perfekcionista-e, ill. milyen perfekcionista viselkedésmódok jellemzőek Önre!

 

Ha további kérdései vannak vagy teljesítményproblémákkal küzd, hívhat vagy kereshet a következő elérhetőségeken:

Rosta Teodóra pszichoterapeuta

+ 36 30 9130356

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Hírlevélre feliratkozás

Adja meg nekünk az e-mail címét, és kapcsolatban marad velünk